Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kövér segg forrónadrágban
  2013-05-05 20:37:19, vasárnap
 
  Kövér segg forrónadrágban
2013.05.04. 22:49

Komor hangulatú cikkekben készíti fel a kormánysajtó a híveket a magyar költségvetési politika várható kudarcára, azaz hogy Brüsszel valószínűleg fenn fogja tartani a túlzott deficit eljárást. A Magyar Hírlap és az MNO kettős mércét emleget: a sajátjukét és Brüsszelét. A sajátjuk szerint Magyarország kétszer teljesítette a három százalék alatti hiánycélt, az EU szerint viszont nem tartható fenn a költségvetési pálya.

Nem akartam én erről posztot írni, de láthatóan nem írja meg senki helyettem. Nem értek annyira az állam költségvetéséhez, hogy megítéljem, fenntartható-e a költségvetési pálya. Én csak egy multi költségvetésének készítését irányítom, és csak az általam ismert szektorok és vállalati méretek számainak hitelességét tudom megítélni. Ez a poszt csak arról szól, hogy nem értem ezt az 1,9%-os hiányszámot, ami 2012-re kijött.

A kormány legutóbb tavaly októberben fogadott el kiigazító csomagot. Az MNB akkor azt írta erről, hogy az októberi kiigazító csomag nélkül a 3%-os hiánycél is veszélybe került volna. Hogy az NGM-nek mi volt a hiány-előrejelzése tavaly októberben, azt természetesen nem tudhatjuk, ugyanis Matolcsy megszüntette az előrejelzések publikálását. De nyilván valami hasonlóra juthattak ők is, különben nem lett volna csomag.

A következő dolgokat nem értem:

Először is, ha az NGM októberben nem látja, hogy a hiány 3% felett vagy 2% alatt lesz, akkor miből gondoljuk, hogy januárban ismeri a végső pontossághoz szükséges adatokat? Könyvelő (is) vagyok, és tudom, hogy van akkora a bizonytalanság, amitől az embernek októberben fogalma sincs, mi lesz a végső szám - de akkor a januári adatban is jelentős a potenciális hiba.

Másodszor: az NGM nem adott hihető magyarázatot arra, mitől lett a tervezettnél ennyivel kisebb a hiány. Bár központi alrendszer, amire a kormánynak közvetlen hatása van, a tervezettnél alacsonyabb hiánnyal zárt, de ez a terv már a 2,7%-ra emelt hiánycél része volt, az eredeti (a 2,5%-os hiánycélhoz tartozó) tervnél viszont nagyobb hiányt lőttek. Ráadásul a kormány decemberben megint kiköltekezett.

A sötét ló, mint mindig, most is az önkormányzati alrendszer volt. Romhányi Balázsnak van egy nagyon jó cikke erről. A cikk ugyan nem számszerűsíti, de arról van szó, hogy itt a tervezett deficithez hasonló mértékű szufficit keletkezett. Ha az önkormányzatok a tervezett hiányt hozták volna, akkor az államháztartás hiánya lényegesen nagyobb lett volna, esetleg még a tervezett 2,7%-nál is több. De nem ez történt. A 2012-es hiányszámot az önkormányzatok szufficitje húzta le, és az NGM egészen pontosan arra nem adott hihető magyarázatot, hogy ez a szufficit mitől keletkezett, és mitől lenne fenntartható 2013-14-ben.

Romhányi ezt alapvetően az adósságkonszolidáció egyszeri hatásával magyarázza. Ezzel a magyarázattal az a bajom, hogy ami az önkormányzati alrendszernek ebből bevétel, az a központi költségvetésnek kiadás, tehát az államháztartás szintjén nem lehet egyenleghatása. Ez így olyan, mintha lett volna egy látens részleges államcsőd. mintha elengedtek volna a bankok önkormányzati tartozásokat. Persze nem, legalábbis minden érintett cáfolta az ezzel kapcsolatos spekulációkat.

Vagy az előtörlesztéseket az önkormányzatoknál 2012-ben, a központi költségvetésben 2013-ban számolták el? Illetve: ha az NGM októberben már számolt az önkormányzati adósságkonszolidáció hatásával, és azt mind az önkormányzati, mint a központi alrendszerben figyelembe vette, hogy tévedhetett mégis 0,8%-ot az októberi csomag előkészítésénél?

És akkor most rosszindulatú leszek, és rátérek a kövér seggre is, úgyis erre várt az elejétől fogva a Kedves Olvasó. Az 1,9%-os hiányszám minden elemét Matolcsy emberei szállítják, ebből dolgozik az MNB, a KSH, az Ecostat, az Európai Bizottság. Ez egy Matolcsytól független szervezetek által még nem kontrollált adat. El lehet képzelni, hogy Matolcsyék 1% fölötti számítási hibát követtek el, és még nem jöttek rá? Vagy rájöttek, és kozmetikázzák? Szerintem igen.

Én, ha ennyivel elvétem az utolsó előrejelzésemet, még ha pozitív irányban is, nem kezdem el ünnepelni magam, hanem görcsben van a gyomrom, hogy mit rontottam el vagy az előrejelzésben vagy a beszámolóban, és addig túrom a számokat, amíg meg nem találom a hibát (legfeljebb nem kötöm az orrukra, mit csesztem el).

De tegyük fel, hogy nincs semmi major fuck-up, az 1,9% hiányadat helyes, és nincs 2013-ra áthúzódó hatása. Akkor leszögezhetjük, hogy 2010 és 2012 között minden évben jelentős egyedi tételek alakították a hiányt, úgymint a különadók, a nyugdíjpénztári államosítás és az adósságkonszolidáció. Ezek egylövetű költségvetési trükkök, amiket nem lehet minden évben elsütni. Hogyan próbálja most a kormány elhitetni az Unióval, hogy 2013-ban és 2014-ben is talál majd újabb, több száz milliárd forintos egyedi tételt, amivel kijavíthatja a végső egyenleget?

Valljuk meg, a magyar költségvetés olyan, mint egy kövér seggre erőltetett forrónadrág. Még nem repedt szét, de azért nem kéne olyan önfeledten bugizni. Márpedig 2014 választási év lesz, és az Orbán-kormány monumentális pénzesővel fogja ünnepelni, hogy Magyarország jobban teljesít. (Ez nem jóslat, ez műsorismertetés.)

Ez teljesen független attól, hogyan dönt Brüsszel. Ha Brüsszel feloldja a túlzott deficit eljárást, akkor Orbán azért fog választási költségvetést csinálni, mert megteheti, ha meg nem, akkor meg azért, mert úgymond Brüsszel előtt szépek lehetünk, de okosak nem, hát akkor legalább a seggünk legyen jó kerek. Különben is a piacról finanszírozzuk magunkat, és a piac direkt imádja az 5 százalékos hiányt 3 százalékos forintkamatra finanszírozni. Vagy az a seggrepacsi?

Mindenesetre készüljünk fel rá, hogy ha Brüsszel bekeményít, akkor Orbán a rend kedvéért ki fog végezni néhány túszt. Hogy megint a bankokat sarcolja-e meg, vagy államosít néhány véletlenszerűen kiválasztott szektort, vagy egyszerűen alkotmányosan feloszlatja a maffiabaloldalt, azt nem tudom megjósolni, de jó mókának nézünk elébe, szokás szerint.


http://orulunkvincent.blog.hu/2013/05/04/kover_segg_forronadragban
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: költségvetéséhez, költségvetésének, költségvetésnek, költségvetésben, előrejelzésemet, előkészítésénél, maffiabaloldalt, véletlenszerűen, műsorismertetés, nyugdíjpénztári, államháztartás, önkormányzatok, bizonytalanság, forronadragban, leszögezhetjük, finanszírozzuk, előrejelzésben, orulunkvincent, egyenleghatása, forrónadrágban, költségvetési, finanszírozni, forintkamatra, önkormányzati, spekulációkat, alkotmányosan, magyarázattal, kozmetikázzák, előrejelzések, számszerűsíti, természetesen, rosszindulatú, kiköltekezett, költségvetést, alrendszerben, alrendszernek, magyar költségvetési, túlzott deficit, sajátjuk szerint, három százalék, költségvetési pálya, állam költségvetéséhez, multi költségvetésének, általam ismert, poszt csak, kormány legutóbb, októberi kiigazító, 3%-os hiánycél, előrejelzések publikálását, következő dolgokat, végső pontossághoz, embernek októberben, Magyar Hírlap, Romhányi Balázsnak, Kedves Olvasó, Európai Bizottság,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
George Byron - Ahogy itt jár -...  A boldog családok mind hasonló...  Soha ne kedvezz...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  A Megváltó szolgálatában  Png ház  Egy lelki imádság  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Hiányzik  Fekete István - Akác  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  képre írva  Próbálj meg ...  Lóhere  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Bertolt Brecht -től idézet  Png virág  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nem tudhatod  Hogy lehet megtartani  Png csokor  Hogy lehet megtartani  Kaffka_Margit  Nevem  Fekete István - Akác  Albert Einsteinről  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Alázat  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Adakozás  Örülök, hogy látlak!  Hazára minden embernek szükség...  Reménység és erő Krisztustól e...  Kerüld el az evangélium örömén...  Garai Gábor - Takarítás  A másik dolog,  Hiányzik  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Nevem  Akarat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szép estét  Nagyon különös  George Byron - Ahogy itt jár -...  Jó éjszakát  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Lóhere  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png csokor  Fekete-erdő desszert  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Alázat  Nagyon különös  Elköszönt  Reménység és erő Krisztustól e...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Reggel van  Éretlen vers  Szép estét kedves látogatóimna...  Png virág  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png telefon  Facebookon kaptam  Idő  Ágai Ágnes – Csendélet  A jó emberek mindig szépek mar...  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Szép estét kedves látogatóimna...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam Annuska bar...  Adakozás  Png cica  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Nagyon különös 
Bejegyzés Címkék
magyar költségvetési, túlzott deficit, sajátjuk szerint, három százalék, költségvetési pálya, állam költségvetéséhez, multi költségvetésének, általam ismert, poszt csak, kormány legutóbb, októberi kiigazító, 3%-os hiánycél, előrejelzések publikálását, következő dolgokat, végső pontossághoz, embernek októberben, végső szám, januári adatban, potenciális hiba, tervezettnél ennyivel, kormánynak közvetlen, tervezettnél alacsonyabb, kormány decemberben, önkormányzati alrendszer, cikk ugyan, tervezett deficithez, tervezett hiányt, államháztartás hiánya, 2012-es hiányszámot, önkormányzatok szufficitje, szufficit mitől, önkormányzati alrendszernek, államháztartás szintjén, látens részleges, bankok önkormányzati, ezzel kapcsolatos, önkormányzatoknál 2012-ben, központi költségvetésben, központi alrendszerben, októberi csomag, kövér seggre, elejétől fogva, utolsó előrejelzésemet, előrejelzésben vagy, nyugdíjpénztári államosítás, kormány elhitetni, végső egyenleget, magyar költségvetés, seggünk legyen, piacról finanszírozzuk, piac direkt, rend kedvéért, bankokat sarcolja-e, költségvetéséhez, költségvetésének, költségvetésnek, költségvetésben, előrejelzésemet, előkészítésénél, maffiabaloldalt, véletlenszerűen, műsorismertetés, nyugdíjpénztári, államháztartás, önkormányzatok, bizonytalanság, forronadragban, leszögezhetjük, finanszírozzuk, előrejelzésben, orulunkvincent, egyenleghatása, forrónadrágban, költségvetési, finanszírozni, forintkamatra, önkormányzati, spekulációkat, alkotmányosan, magyarázattal, kozmetikázzák, előrejelzések, számszerűsíti, természetesen, rosszindulatú, kiköltekezett, költségvetést, alrendszerben, alrendszernek, kijavíthatja, megszüntette, magyarázatot, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2234
  • e Hét: 16464
  • e Hónap: 27575
  • e Év: 181071
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.